Over Ellen Verheijen

Tijdens mijn studie aan de Kunstacademie Minerva in groningen heb ik mij gespecialiseerd in het ontwerpen van gordijnstoffen. Van dessinontwerpen ben ik langzamerhand overgestapt op schilderen omdat ik me hierin vrijer kon bewegen. Ik maakte muurschilderingen en schilderijen. Het eerste in opdracht en het ander autonoom. Mijn fascinatie voor structuren en patronen kon ik hierin kwijt. Inspiratiebronnen waren onder andere resten van verweerde muren en tekens en motieven uit andere culturen. Ook schilders zoals Klee, Tapies en Miro en Kandinsky zijn van invloed geweest op mijn werk.

Zowel bij de muurschilderingen als de schilderijen en de werken op papier worden meerdere lagen aangebracht, waarbij ik delen weer tevoorschijn laat komen. De lagen bestaan uit verf, papier, stof en zand en stuc. Door deze lagen onstaan allerlei mengkleuren een bepaalde struktuur, reliëf en diepte.


Senegal:
In 2004 ben ik vier maanden geweest in Senegal, en samen imet een Senegalese kunstenaar heb ik een serie schilderijen gemaakt en een tentoonstelling georganiseerd. Dit werd mogelijk gemaakt met hulp van de nederlandse ambassade en enkele plaatselijke sponsoren. Voor het eerst ben ik daar op doek gaan werken. Onderwerpen voor de schilderijen kwamen vanuit mijn reflectie op het leven en werken in een totaal andere cultuur. Ik gebruikte Onderwerpen uit het dagelijks leven in een stad als Dakar, zoals bv. ‘Seulement pour le plaisir des yeux’, een van de schilderijen die ik maakte. Dit gaat over de handelaren die je elke dag tegenkomt op straat en op het strand, die je hun waar willen verkopen. Hun leus is; “Madame, viens ici , c’est seulement pour le plaisir des yeux….maar het is niet voor het plezier van de ogen alleen, ze willen natuurlijk dat je iets van hen koopt. Het gaat dus eigenlijk over overleven in Dakar, waar je elke dag maar moet zien dat je iets verdient. Omdat ik niet veel materiaal mee kon nemen naar Senegal heb ik gewerkt met materiaal wat ik letterlijk op straat en op het strand vond, zoals verroeste blikjes en ander ijzer, stukjes stof, schelpen, rubber enz. Daarnaast gebruikte ik ook acrylverf en zand.


Een idee voor een schilderij ontstaat gaandeweg,en kan geïnspireerd zijn op een andere cultuur een ervaring of een reis die ik gemaakt heb maar op ook het materiaal zelf. Bijvoorbeeld een stukje stof of een bijzonder papier, of voorwerpen die ik tijdens de reis gevonden heb.
Op dit moment werk ik vooral op doek, waarbij ik allerlei materialen gebruik, vaak in lagen over elkaar heen op een collageachtige manier.


Alle schilderijen zijn te koop, tenzij anders aangegeven.

Voor meer informatie en prijzen, kunt U contact opnemen met Ellen Verheijen.